Respectul este de multe ori vazut ca ingredientul cheie pentru o relatie reusita, dar este un concept greu de definit. Cand vine vorba de respect, majoritatea oamenilor tin cont doar de momentele cand au fost ei tratati nerespectuos.

Ce asteptari avem de la ceilalti cand vine vorba de respect este greu de definit. Respectul poate insemna lucruri diferite, pentru fiecare om in parte.

Exista totusi o Regula de Aur si anume: Trateaza-i pe ceilalti asa cum vrei si tu sa fii tratat la randul tau. Apoi mai este si Regula de Platina. Practic, Regula de Platina este cea mai buna definitie a respectului: trateaza-i pe ceilalti asa cum vor ei sa fie tratati!

Pentru ca cineva sa se comporte cu tine asa cum vrei, trebuie sa fii foarte clar in privinta felului in care vrei tu sa fii tratat- altfel ar trebui sa-ti citeasca gandurile. Daca simti ca partenerul tau nu este respectuos cu tine, fii foarte limpede in comunicarea cu el.

Atunci cand te simti nerespectat spune „Am nevoie ca tu sa….” si spune ce comportament ai prefera in schimb. Spre exemplu, ai putea spune ca „Am nevoie ca tu sa-mi vorbesti pe un ton mai linistit”.
5 semne ca partenerul nu te respecta
S-au facut putine cercetari in privinta respectului pentru ca, pana de curand, nu a fost definit ca ceva ce ar putea fi masurat.
Cercetatorii care incearca sa studieze respectul din relatii au creat o definitie care include urmatoarele trasaturi psihologice:

  • Iubitor
  • Sa-i pese
  • Intelegator
  • Sincer
  • Loial
  • Sa fie deschis
  • Sa nu judece si sa nu abuzeze
  • Politicos

Intr-un alt studiu asupra respectului, aceiasi cercetatori au descoperit ca respectul a fost atat de corelat cu satisfactia relatiei incat parea sa semene cu acelasi concept pentru care au fost chestionati participantii.
1. Partenerul iti spune ce este in neregula cu tine
Nimeni nu este perfect si cu siguranta n-ai  ca partenerul  sa iti aminteasca continuu asta. Este destul de dificil pentru tine sa-ti accepti greselile fara ca cineva sa-ti aminteasca sa o faci.
Daca partenerul iti spune acest lucru, este un semn ca nu te respecta. Spune-i ca nu este nimic in neregula cu tine si cu toate ca din cand in cand mai faci cate o greseala, ai prefera sa auzi lucrurile pozitive pe care partenerul tau le apreciaza la tine.
2. Partenerul nu te asculta

Citeste continuarea articolului aici: 5 semne ca partenerul nu te respecta