Se spune ca englezii sunt punctuali si formali, dar daca suntem atenti la gradinile carora le-au dat numele, realitatea este cu totul diferita.

Gradinile englezesti au ceva idilic si romantic si scapa de perfectiunea liniara care caracterizeaza gradinile in stil francez. Acestea sunt mai salbatice si mai naturale decat acestea din urma, desi realitatea este ca sunt la fel de bine planificate.

Initial, in Anglia secolului al XVII-lea, gradinile erau un fel de cadru care imita natura, dar era de fapt artificial si studiat.Mai mult de trei secole mai tarziu, gradinile englezesti au inca un farmec aparte si de aceea se numara printre designurile preferate ale expertilor.

Asa cum am mentionat mai sus, gradinile englezesti isi propun sa recreeze o natura improvizata, unde neregularitatea, apa si detaliile decorative se impun in toata gradina si se caracterizeaza prin diferite specii de flori si plante care se amesteca liber la fel ca intr-o padure.

Daca esti determinat sa iti amenajezi gradina in stil englezesc, noi iti oferim toate informatiile de care ai nevoie pentru a cunoaste aceasta forma atat de romantica de a decora gradina de acasa.

Gazonul este esential

Intr-o amenajare de tip englezesc, gazonul joaca rolul principal. Acesta trebuie sa ocupe o suprafata destul de mare, de la 20 pana la 60% din intreaga gradina.

O peluza deosebita nu este usor de intretinut, asa ca e indicat sa alegi cu atentie tipul de gazon adaptat solului din curtea ta. Deoarece este elementul de baza, acesta trebuie sa fie in permanenta foarte bine ingrijit, des si lipsit de locuri in care se poate vedea pamantul.

Ca sa beneficieze de cat mai multa ploaie, gazonul se planteaza primavara si toamna, insa are nevoie si de udare regulata. Aerarea (asigurarea oxigenului in sol) si scarificarea (eliminarea resturilor vegetale din gazon) sunt, de asemenea, lucrari importante pentru a pastra frumusetea peluzei.

Opteaza pentru straturi luxuriante de flori

Cu cat este mai colorata si vibranta cu atat pare mai interesanta, iar florile sunt cele care reprezinta pata de culoare dintr-o gradina englezeasca. Vedeta acestui stil este trandafirul, insa se mai foloseste si hibiscus, hortensie, panselute, Phlox, galbenele, margarete, lavanda, violete, lacrimioare sau lupini.

Trandafirii se pot planta sub ferestre sau in jurul aleilor, iar cei cataratori pot fi utilizati pentru a delimita spatiile din gradina ori pentru a crea coroane, arcade si stalpi infloriti.

Ai foarte multa libertate in alegerea florilor si este indicat sa te bucuri de ele din belsug, dar nu uita ca plantele trebuie sa fie ordonate. Chiar daca contrastele puternice sunt permise, incearca sa nu folosesti mai mult de patru culori.

Combina plantele pretentioase cu cele rustice, asaza la soare florile care au nevoie de lumina intensa, diferentiaza zona de flori decorative de cea cu plante aromatice si construieste randuri de flori multicolore pentru un impact vizual maxim.

Planteaza garduri vii

Citeste continuarea aici: Amenajarea unei gradini in stil englezesc