Halitoza, cunoscuta si ca respiratia urat mirositoare sau fetor oris, se refera la mirosul neplacut al expiratiei unei persoane. Chiar daca pare ceva inofensiv, ar putea fi un simptom pentru anumite tulburari subiacente de sanatate, precum problemele la rinichi.

Cauze si epidemiologie
Respiratiei urat mirositoare ii pot fi asociate mai multe cauze. Conform NHS UK, una dintre acestea ar fi igiena orala necorespunzatoare. In publicatie se noteaza ca bacteriile se acumuleaza pe si intre dinti, precum si pe limba sau gingii.

Prin urmare, se produc gaze urat mirositoare. Pe langa mirosul neplacut, bacteriile pot cauza imbolnavirea gingiilor si degradarea dentara.

Selectia mancarurilor si a bauturilor ar putea fi o alta cauza pentru halitoza. Conform NHS, alimentele cu o aroma puternica, precum ceapa, condimentele si usturoiul, au tendinta de a imprima un miros respiratiei. Pe langa alimentele mentionate, mirosul neplacut al respiratiei s-ar putea datora si unor bauturi precum alcoolul sau cafeaua.

Conform Librariei Medicale Americane de la Institutul National al Sanatatii, halitoza reprezinta o tulburare neplacuta ce poate conduce la retragerea sociala si la cazuri mai severe, sugerandu-se ca ar afecta in jur de 5 procente din populatie; insa, cercetarile globale indica o prelevanta mult mai mare in ceea ce priveste formele moderate ale respectivei tulburari.

Rapoartele descriu cum halitoza a urcat pe locul trei dupa degradarea dentara si imbolnavirea gingiilor in topul motivelor pentru care persoanele cauta ingrijire dentara. In plus, aproape 20 la suta din populatia generala raporteaza ca ar suferi de o forma a acestei tulburari.

Semne si simptome

Citeste continuarea articolului aici: Halitoza: informatii si remedii